“Azərbaycanda yas mərasimlərində süfrədə bircə araq çatmır“ - Rasim Balayev

30, 06, 21
19:00

“Azərbaycanda yas mərasimlərində süfrədə bircə araq çatmır“ - Rasim Balayev


Bu gün ölkəmizdə yas mərasimləri öz israfçılığı və təmtərağı ilə seçilir. Əgər ailənin bir üzvü dünyasını dəyişirsə, onun dəfni ilə yanaşı, yas məclisini “yola vermək” üçün müəyyən maddi vəsait tələb olunur. Bu isə çox vaxt hüzr sahibinin borca düşməsinə səbəb olur. 

Azerbaycanrealligi.com xəbər verir ki, Məsələ ilə bağlı Yenisabah.az-a danışan Xalq artisti Rasim Balayev deyib ki, yas mərasimlərimizdə yol verilən hədsiz israfçılıq acınacaqlı haldır:

Yas törenlerinde normu aştık” dedi. Bağışlarımız da yetersiz. İnsanlar gelip "ha-ha-hi" diyorlar. Sadaka vermek için iyi bir fırsatı olan bir kişi var ve bir de borca girip sadaka verme fırsatı olmayan bir kişi var. Biri öldüğünde, insanlar ölü için mi üzüleceklerini yoksa yaslarında vereceği yiyecekleri bilemezler. Her ikisi de İslam ülkesi olan Türkiye ve İran'da yas törenlerine katıldım ve yas çok temiz. Ehsan, çay, limon ve helva vb. içermelidir. Bu ne anlama geliyor?! Allah'ım öyle bir matem yeri gördüm ki sofraya tek bir alkollü içki yetmez. Dünyanın nimetleri ne olursa olsun masaya koyarlar, olmaz. Masaya şeker, çikolata, muz koymayı hayal edebiliyor musunuz?! Bu bir işaret değil, çünkü yas tutuyor. Yeter! "

Oyuncuya göre, ölüler için "sadaka ver" ifadesinin özüne ulaşmak gerekiyor:

"Bu kadar imkanın varsa anne babanın ruhunu mutlu etmek istiyorsan git 3-4 fakir çocuğunun eğitimini öde. Veya 2-3 koyun kesip şehit ailelerine dağıtın. Bu ehsan ya da insanların gelip masada bir iki parça yemesi meselesi değil. Bu tür şeyler o kadar yaygınlaştı ki, zaten bildiğim birçok düğün salonu tören evleri haline geldi. Oğlumla evlendiğim Tural lokantası artık tören salonu ve oturma odası oldu. Tanrım, reform yapmalıyız. Nahçıvan reislerinden birinin bir akrabasının vefat ettiğine dair bir olay duydum ve sadaka verebilirim dedi ama ben sadaka vermem, vermemeni tavsiye ederim. Ama çay, limon, şeker ve helva olsun. Yas tutmak için borca giren insanlar gördüm. Bunu neden yapıyorsun diye sorulduğunda "Ay Rasim, halk anasının kıymetini bilemedi" diyor. Herkes battaniyeye göre bacaklarını uzatmalı. Harcama. Kuran'da israf haramdır ama değildir."

Azerbaycanrealligi.com

Bizimlə əlaqə saxlayın