Narkomaniyaya qarşı ümummili mübarizə mütləqdir

28, 07, 21
23:17

Narkomaniyaya qarşı ümummili mübarizə mütləqdir


Ülkenin sağlıklı yaşam tarzına yönelik tehdit, uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucunun yayılmasıdır. Tek başına iyi şeylerin tarihi yoktur. Kulağa tuhaf gelse de, uyuşturucunun tarihine, ne zaman ve nerede kök saldığına bakarsak, tarihe bakarsak, uyuşturucu bağımlılığının sadece modern zamanların ya da yüzyılların belası olmadığını görürüz. Ne yazık ki, uyuşturucu bağımlılığının tarihi çok eskidir. Çağımızdan önce de ilaçlarla ilgili bilgiler Yunan, Roma ve Arap bilim adamlarının ve doktorların eserlerinde bulunuyordu. Avrupa ve Asya'da haşhaş tohumları tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Genel olarak, afyon ilaçları Orta Çağ'da tıpta yaygındı. Afyon ilaçları akıl hastalarını yatıştırır, ağrıyı azaltır, spazmları ve kasılmaları giderir,

Uyuşturucu bağımlılığının tarihine bakarsak, geçen yüzyılın 60'lı yıllarında genç sanatçılar arasında uyuşturucu kullanımının bir yaşam biçimi haline geldiğini görebiliriz. Modaya uygun insanlar bunu toplumdan gizlemediler, aksine bazen sanatın başarısını uyuşturucu kullanımıyla ilişkilendirdiler. Bu sanatçıların hayranları da onları taklit etmeye çalışarak uyuşturucu aldı. O zamandan bu yana çok zaman geçmesine rağmen, uyuşturucu bağımlıları hala bu bağımlılığın bir kişiyi nasıl ciddi sorunlardan kurtarabileceği gibi zararlı fanteziler yaymaya devam ediyor.

Leo Tolstoy, "Dünyada iki büyük felaket biliyorum: biri vicdan azabı, diğeri ise tedavisi olmayan bir hastalık" demiş.

Ailede ve işteki sorunlar, psikolojik zayıflık, uygun olmayan ortam ve daha çeşitli sebepler onları uyuşturucu kullanmaya sevk ediyor.Elbette uyuşturucuyu sadece eğlence amaçlı kullananlar da var. Maalesef bugün ülkemizde hem uyuşturucu tacirleri hem de uyuşturucu kullanıcıları olduğunu belirtmek gerekir. Şu anda dünyanın en tehlikeli ilacı olarak kabul ediliyor.

Fidan Rüstemova 

Metamfetamin denilen en tehlikeli ilacı kullanırlar (met, cam, kristal, buz, kristal, pati vb.) Bu madde, onu kullananların fiziksel ve zihinsel gücünü yakalayan bir zehirdir. Son yıllarda dünyada sınır tanımayan "cam" kullanıcılarının sayısında hızlı bir artış yaşanmaktadır. Bu araç onu kullananların hayatını mahvediyor. Olumsuz tezahürleri ile bu ilaç, sadece kullananların değil, aynı zamanda aile üyelerinin de hayatını tehlikeye atmaktadır. Metamfetamin beyin fonksiyonlarını bozarak depresyona yol açar. Eroin ve kokainden daha fazla bağımlılık yapan bir maddedir. Aynı zamanda bu maddenin etkisi altındaki kişiler daha agresif ve riskli davranışlara yatkın hale gelirler.

Çevremizdekilerin köleleştirilmesinden kim sorumlu? İnsan iliskileri? yoksa İnsanın kendisi mi?

Öte yandan insanlık, "beyaz ölüm"le savaşmakta başarısız görünüyor. Uyuşturucuyla mücadele ne kadar yoğunlaştırılsa da bulaşıcı bir hastalık olarak yayılmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu sorununu dünya toplumunun dikkatine sunmak için 26 Haziran'ı Uluslararası Uyuşturucu Suistimali ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü ilan etti. O gün uyuşturucuyla mücadele için atılan adımların bir raporu olarak kabul ediliyor.

Ne yazık ki, bugün uyuşturucu bağımlılarının çoğunluğu genç neslin üyeleridir. Bunun sonundaki trajediyi hayal etmek korkutucu. Çünkü gençler her milletin geleceği, devleti kalkındıran temel direğidir.

Unutulmamalıdır ki ülkemizde uyuşturucuyla mücadelede çok çalışma yapılmıştır ancak bununla yetinmek mümkün değildir. Bu yüzden uyuşturucuya karşı ülke çapında bir mücadele şart!

Tovuz çocuk kütüphanesi  başkanı : Fidan Rustamova  

Azerbaycanrealligi.com

Bizimlə əlaqə saxlayın